30
May

Hilton Athens Magazine

by

Μια από τις παλαιότερες συνοικίες του ιστορικού κέντρου της πόλης, η Πλατεία Ηρώων - Πλατεία Ψυρρή - όπως την ξέρουμε, κρύβει το πιο αυθεντικό γλυκοπωλείο της Αθήνας. Η Νάνσυ Κατσικά- ρη και ο Σεραφείμ Αλεξανδρής, δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και σύντρο- φοι στη ζωή, άνοιξαν τις πόρτες του Σερμπετόσπιτού τους τον Φεβρουάριο του 2014 και έκτοτε, έγιναν οι πιο «γλυκές» παρουσίες στου Ψυρρή.

Εραστές της σοκολάτας και θαυμαστές της πολίτικης ζαχαροπλαστικής, δημι- ούργησαν ένα φιλόξενο περιβάλλον που παραπέμπει σε αστικό γλυκοπωλείο της δεκαετίας του 1960. Μαρμάρινα τραπεζάκια, ξύλινες καρέκλες, βάζα με αγριολούλουδα και ψυγεία-προθήκες ρετρό αισθητικής, θυμίζουν την ξεχα- σμένη αθωότητα μιας άλλης εποχής.

Στο Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ τα γλυκά δεν διαθέτουν ταμπελάκια, μιας και όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες, θέλουν οι ίδιοι να περιγράφουν στους πελάτες την ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Όπως για παράδειγμα, η «Μπισκοτόπιττα» ή αλλιώς «Γαμογλυκό», την οποία εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν για την ημέ- ρα του γάμου τους, ή «Το Γλυκό της Αγάπης» που βαφτίστηκε έτσι όταν η Νάν- συ το αφιέρωσε στον σύζυγό της. Από τη λίστα των 40 και πλέον γλυκών δεν λείπουν, βέβαια, και οι πολίτικες συνταγές, με τον χαλβά σαμπάχ να σερβίρεται ζεστός συνοδευμένος από παγωτό καϊμάκι και το βραβευμένο κιουνεφέ να εί- ναι πρώτο στις προτιμήσεις των πελατών. Από την άλλη, οι λάτρεις των «παλια- κών» γλυκών θα επιλέξουν κορμό σοκολάτας ή θα ενδώσουν σε μια σιροπια- στή πίτα με φρούτα εποχής.

Η Νάνσυ και ο Σεραφείμ αποκαλούν τα γλυκά «παιδιά» τους και τους πελάτες «φιλοξενούμενους» στο σπίτι τους, ενώ δεν διστάζουν να βγουν στον πεζό- δρομο της πλατείας και να ταΐσουν στο στόμα έναν-έναν όλους τους θαμώνες του μαγαζιού. Δηλώνουν ότι η γεύση έχει μνήμη και τονίζουν πως η απόλαυση ενός καλού γλυκού είναι μόνο θέμα επιλογής.

 

Hilton Athens Magazine - No. 27

https://www.hiltonathens.gr/hiltonathens-magazine/