16
Nov

MAX MAG - ο ναός της σοκολάτας στην Αθήνα

by

Εδώ και πέντε χρόνια σε μια γωνία στο Ψυρρή δεσπόζει ένα μαγαζί – σοκολατοκόλαση! Γνωστό σε όλους ως «Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ». Ένα μαγαζί, σκέτος πειρασμός για τους λάτρεις των πληθωρικών γλυκών…

Ψυχή του μαγαζιού είναι η Νάνσυ, η οποία αν και σπούδασε Ιταλική φιλολογία και μετέπειτα ιστορία της τέχνης στην Ιταλία εκεί μοιραία γνώρισε το σύζυγο της Σεραφείμ ο οποίος ασχολούνταν με τον τομέα της εστίασης. Αυτή η «μοιραία» συνάντηση ήταν η αρχή της δημιουργίας αυτού του «ναού των γλυκών» στην όμορφη γειτονιά του Ψυρρή.

Η Νάνσυ είναι μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα που έμαθε την τέχνη των γλυκών από την πολίτισσα γιαγιά της και εξελίσσοντας την, την εφάρμοσε με άκρως ευφάνταστα και πεντανόστιμα αποτελέσματα! Μάλιστα όταν άνοιξε το μαγαζί είχε ήδη πολυετή θητεία στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που επίσης άφησε εποχή. Σαν αρχικό πλάνο ήταν η δημιουργία ενός μαγαζιού με λίγα αλλά εκλεκτά γλυκά που θα γινόταν το στέκι στο Ψυρρή. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν με ένα κατάλογο με πάνω από 40 γλυκά που συνεχώς ανανεώνονται και πληθαίνουν.

Ακόμη και τον Αύγουστο, ένα μήνα που με τα βίας βρίσκεις Αθηναίο στη πόλη καθώς όλοι είναι στα νησιά, κατά μαγικό τρόπο τα τραπεζάκια αυτού του μαγαζιού που απλώνονται στη πλατεία, είναι σχεδόν γεμάτα από άτομα κάθε ηλικίας. Τα γλυκά του μαγαζιού χωρίζονται σε 2 κατηγορίες στα σιροπιαστά με βάση της πολίτικες συνταγές της γιαγιάς της κυρίας Νάνσυ και τα γλυκά με βάση τη σοκολάτα με πολύ έμπνευση από τη ιδιοκτήτριας. Η Νάνσυ μετά από πολλά ταξίδια και πολύ ψάξιμο σε συνταγές και υλικά έχει τελειοποιήσει το εγχείρημα της και το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε φαντασία!

Μια όμορφη ιστορία είναι το «γλυκό της αγάπης» μια σοκολατόπιτα που ετοίμασε η Νάνσυ αποκλειστικά για τον Σεραφείμ που είναι λάτρης της σοκολάτας. Εκείνος ενθουσιάστηκε τόσο που την προέτρεψε να μπει αμέσως στους καταλόγους του μαγαζιού, εκείνη έχοντας κάποιες επιφυλάξεις αρχικά κατόπιν το έβαλε στον κατάλογο και σύντομα επικράτησε η απόλυτη “υστερία” για αυτή τη σοκολατόπιτα. Με το που μπείτε στο μαγαζί σίγουρα θα καταλάβετε ότι πολύ απλά δεν θα μπορέσετε να επιλέξετε ένα μόνο έδεσμα! Για τους λάτρεις της σοκολάτας στις βιτρίνες θα φλερτάρετε ανάμεσα σε σουφλεζι με μπισκότα και μπανάνα, σοκολατόσουπα, με το «γλυκό της αγάπης» τη σοκολατόπιτα με ζεστή  ρευστή σοκολάτα και επικάλυψη πραλίνας, τη σοκολατόσουπα, τον κορμό προφιτερόλ  και πολλά άλλα!

Οι πελάτες φωνάζουν τη Νάνσυ «μαμά» ή «Marry Poppins” επειδή είναι η αγαπημένη της ηρωίδα, ενώ πολλές φορές τη «μαλώνουν για τις (τεράστιες) ποσότητες που σερβίρονται τα γλυκά. Ωστόσο, όπως η ίδια ισχυρίζεται το μότο τους είναι «Σερβίρεις ότι έχεις στη καρδιά σου!». Η Νάνσυ υποστηρίζει πως τα «γλυκά είναι τα παιδιά μου. Αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε και αισθανόμαστε λες και είμαστε στο σπίτι μας, στην αυλή μας! Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρώτα φιλοξενούνται και μετά είναι πελάτες.»

Όλα τα προϊόντα στο Σερμπετόσπιτο, παρασκευάζονται καθημερινά σε ένα μικρό εργαστήρι και είναι πάντα φρέσκα.Τα σιροπιαστά βέβαια αποτελούν μια άλλη κατηγορία γλυκών καθώς σερβίρονται μετά από μερικές μέρες διότι το μυστικό σε αυτές τις συνταγές είναι ότι το σιρόπι πρέπει να δέσει(για παράδειγμα στο μπαϊράμι ο καλός μπακλαβάς θεωρείται αυτός που έχει φτιαχτεί μια βδομάδα πριν).

Επίσης κάθε γλυκό πρώτα το δοκιμάζουν οι πελάτες και μετά μπαίνει στον κατάλογο. Η Νάνσυ δέχεται και παραγγελίες αλλά ποτέ δεν θα φτιάξει κάτι που δεν της αρέσει!

Πηγή: https://www.maxmag.gr/ 

 

Από: Δήμητρα Κανελλοπούλου