07
Feb

Urban Life - Τα περισσότερα γλυκά έχουν πάρει το όνομα τους μέσα από κάποια ιστορία

by

Η Νάνσυ ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά πριν 20 χρόνια, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στου Ψυρρή. Γλυκά γεμάτα σιρόπια, σοκολάτα, τεράστιες ποσότητες παγωτού καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, αγάπη και χαμόγελο τόσο δυνατό που μπορεί να σου αλλάξει διάθεση με την πρώτη ματιά..

Το Σερμπετόσπιτο έρχεται πριν 4 χρόνια στη ζωή μας, όταν η Νάνσυ αποφασίζει να αλλάξει τα πάντα! Φεύγει από εκεί που την είχαμε μαθει, παίρνει τα γλυκά της, τις συνταγές της και το μεγάλο της χαμόγελο.

Το Σερμπετόσπιτο είναι γεγονός και εμείς ακολουθούμε γιατί ξέρουμε καλά, ότι η Νάνσυ είναι εδώ και οτιδήποτε άλλο – κάπου αλλού τριγύρω – δεν έχει να κάνει με εκείνη και τα γλυκά της. Αυτό για εμένα που την είχα την απορία! Έμαθα!

Πριν λίγες μέρες την γνώρισα, ανάμεσα σε μια παραγγελία μου και ένα χαμόγελο! Της ζήτησα να μάθω καλύτερα την ιστορία της, τα γλυκά της και οτιδήποτε άλλο πιστεύει ότι μπορώ να ξέρω! Βγήκε από τον πάγκο, τράβηξε καρέκλα, άναψε τσιγάρο και ξεκινήσαμε…

 

 

Ποια είναι η Νάνσυ;

Είναι ένα κορίτσι που δεν ξέρει να δένει τα κορδόνια του και κυριολεκτώ. Της αρέσουν πολύ τα παραμύθια και θέλει ένα μεγάλο σπίτι, με μια τεράστια τραπεζαρία να ταΐζει και να φροντίζει κόσμο..

..και έχεις τελειώσει;

Ιταλική φιλολογία και έκανα μεταπτυχιακό στην Ιστορία της τέχνης..

..με τι άλλο έχεις ασχοληθεί;

Δεν με θυμάμαι ποτέ να μη δουλεύω, από φοιτήτρια ακόμα. Δούλευα σε τουριστικό γραφείο το πρωί – πήγα για part time ένα καλοκαίρι και έμεινα 8 χρόνια – έκανα διόρθωση κείμενων στην Εστία, αρθρογραφούσα στην Αύγη. Έκανα διάφορα πράγματα.

Οι συνταγές είναι δικές σου;

Όλες. Είχα την τύχη να έχω και τις 2 μου γιαγιάδες από την Πόλη. Άρα καταλαβαίνεις ότι έχω μεγαλώσει σε τραπέζια μεγάλα, με φαΐ και γλυκά.

• Υπάρχουν και πολλά γλυκά που έχουν βγει μέσα τα ταξίδια που κάνουμε με τον Σεραφείμ! Συνήθως θα μου πει ότι θα του άρεσε αυτό. Εγώ θα πω όχι. Μετά θα το σκεφτώ. Θα πω ναι για ένα υλικό που του αρέσει και κάπως έτσι έχουν βγει τα περισσότερα γλυκά που θα δεις εδώ μέσα.

• Συνήθως κάνω τα γλυκά που αρέσουν σε έμενα αλλά και από τις προτάσεις του κόσμου. Δεν κάνω τα mainstream.

 Tα γλυκά σου είναι σταθερά η τα ανανεώνεις μέσα στη χρονιά;

Ανανεώνω πολύ. Σίγουρα υπάρχει η βάση – μια σταθερή πυξίδα που πατάω αλλά συνήθως μέσα στη χρόνια θα βγάλω κάτι, που μπορεί να είναι παραλλαγή ενός γλυκού ή κάτι εντελώς καινούργιο.

Το παγωτό είναι δικό σου;

Όχι αλλά είναι ένα εργοστάσιο που βγάζει μόνο για μένα αυτό το παγωτό. Με βουβαλίσιο γάλα!

 Πόσες ώρες είσαι εδώ μέσα;
Κάπου στις 20 με 22 ώρες την ήμερα.

 Η Νάνσυ που υπάρχει;
Παντού. Δεν γινόταν αλλιώς. Πρέπει να κάνεις πολύ υπομονή για να φτιάξεις ομάδα και ακόμα δεν την έχω για να μπορώ να λείπω.

• Μου λείπουν πάρα πολλά πράγματα, να πηγαίνουμε σινεμά με τον Σεραφείμ, να βλέπουμε ταινίες, να πηγαίνουμε για φαγητό – μας αρέσει και στους 2 αυτό. Μπορώ να σου πω όμως με σιγουριά ότι η Νάνσυ με αυτό που έβαλε στο μυαλό της το πέτυχε.

• Είμαι πολύ κουρασμένη δεν θα στο κρύψω άλλα είμαι αρρωστάκι με τη δουλειά!!

Πως βλέπεις την περιοχή του Ψυρρή τα τελευταία χρόνια;

Το Ψυρρή έχει περάσει τα τελευταία χρόνια δια πυρός και σιδήρου. Είναι λατρεμένη περιοχή, δεν θα μπορούσα να είμαι άλλου. Έχει φοβερή ενέργεια και δυναμική.. Πέρασε πολύ δύσκολα. Έπρεπε να περάσει πολύ δύσκολα για να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα. Δύσκολη εποχή βέβαια τώρα που έγινε αυτό.

• Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα για τα μαγαζιά, διαχειριστικό πρόβλημα σε σχέση με ότι έχει να κάνει με το Δήμο. Είναι εχθρικός  με τα μαγαζιά!!  Μπορώ να σου πω ότι του Ψυρρή περνάει ένα πόλεμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια – και μπορώ να στο πω με σιγουριά γιατί είμαι ήδη 20 χρόνια εδώ.

• Για να είμαι ειλικρινής, πριν 4 χρόνια, που ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή μου – μέσα σ ένα βράδυ – σκέφτηκα να φύγω εντελώς, να μην είμαι εδώ για συναισθηματικούς λόγους και μου λέει ο Σεραφείμ, όλο αυτό που έχεις χτίσει είναι σαν να το πετάς και να ξαναχτίζεις! Γιατί εντάξει θα φύγεις, θα αλλάξουν όλα, αλλά όλος αυτός ο κόσμος που θα σε ψάχνει; και είχε δίκιο!

Πιο είναι το νούμερο 1 γλυκό του μαγαζιού;

Είναι το γλυκό της αγάπης!

Τι είναι αυτό και δεν το έχω φάει;

Είναι η σοκολατόπιτα με την πραλίνα και τη ζεστή σοκολάτα γάλακτος. Είναι το πρώτο γλυκό της ζωής μου..

Από που πήρε το όνομα του;

Το γλυκό όταν ξεκίνησε να πουλιέται – μετά από επίμονη του Σεραφείμ, που είχε δίκιο για άλλη μια φορά – βγήκε χωρίς όνομα. Κάναμε κρατήσεις, έφευγε κόσμος, γινόταν πανικός αλλά πάντα μιλούσαμε γι αυτό με περιγραφή!

• Το όνομα το πρότεινε ένα ζευγάρι, ένα βράδυ, που ήρθε να το φάει λέγοντας ότι αφού έχουν την επέτειο τους, θα μπορούσε να ονομαστεί το γλυκό του έρωτα. Εγώ το είπα το γλυκό της αγάπης και το αφιέρωσα στον Σεραφείμ.

 Τα γλυκά σου έχουν ονόματα περίεργα.

Τα περισσότερα γλυκά μου έχουν πάρει το όνομα τους μέσα από κάποια ιστορία που έχει γίνει στο μαγαζί.

 Έχεις το Ταμάμ!

Πριν χρόνια έρχεται ένας φίλος, ο Γιώργος και μου ζητάει να φτιάξω ένα γλυκό με φύλλο, σιρόπια, σοκολάτα αλλά χωρίς ξηρούς καρπούς. Εκεί μου ήρθε η ιδέα του μπακλαβά με 3 διαφορετικές σοκολάτες, γάλακτος, πραλίνα και λευκή.

• Έρχεται, το δοκιμάζει και με την πρώτη δαγκωματιά μου το είπε: το πέτυχες ρε Νάνσυ, Ταμάμ.

Το πιο περίεργο που σου έχει τύχει στη δουλειά;

Να μου κάνουν πρόταση γάμου!

Η σκέψη σου για τα επόμενα χρόνια;

Να φύγω και να κάνω ακριβώς το ίδιο στο εξωτερικό. Είναι λίγο δύσκολο, γιατί θα πρεπει να κλείσω το εδώ Σερμπετόσπιτο. Δεν πιστεύω στο franchise, ουτε οτι μπορεις να πουλήσεις την ιδεα, πρέπει να είμαι εκεί και το ξέρω.

 

 Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ tips:

– Αναζητήστε την Κατερίνα! Το πιο ευγενικό πλάσμα που θα μπορούσε να σε εξυπηρετήσει!!! 

– Το παγωτό έρχεται σε ποσότητα “βουρ κατά βούληση”

– Πάντα κάτι θα έρθει κέρασμα!

– Ευχαριστώ

 

 

Urban Life 

-The Urban Side of Life-

Πηγή:http://urbanlife.gr

http://urbanlife.gr/urban-people/serbetospito-tis-nansy-ta-perissotera-glyka-mou-echoun-pari-onoma-tous-mesa-apo-kapia-istoria/